01 March 2010

10 nasihat utk org bercinta~

blogger-emoticon.blogspot.com
salam wbt kawan
meh sini aku nak share lg mende ngn korg
tym2 stuggle sok nak exam,tu jam la seronok nak update blog kan
xpe.ni sbg release tensen
blogger-emoticon.blogspot.com
mesti ramai antara kite sy sedang enak berkapel kan
x mcm aku
aku single j.nak kapel ngn aku?xleh
nak apply jd bini leh la.dtg la uma merisik
blogger-emoticon.blogspot.com
so kepada membe2 yg kapel2 tu,meh bc ni
jgn baca j
kalo bole ikut ape yg dinasihatkan
ok?
blogger-emoticon.blogspot.com
same2 la kite folo
walaupun aku single
single and unbelievably available
nasihat ni aplicable utk semua jenis jantina...

berikut~
1. jangan la kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dgn "si dia"
2. bercintalah kamu dengannya sekadarnya, kelak mungkin "si dia" mungkin bukan jodoh untukmu
3. jika kau ingin berbahagia seumur hidup, tahanla dirimu utk berbahagia sebelum kau berhak menjadi milik "si dia"
4. jika engkau menyintainya, binalah asas perkahwinan dengan tidak melanggar syariatNya
5.kebahagiaan yg kau lihat sebelum berkahwin hanyalah palsu, yg hakikinya adalah selepas kau diijabkabulkan
6. jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yg terbaik untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yg terbaik dahulu
7. membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dgn cara ber"dating", cukuplah sekadar kau tahu apa yg kau perlu tahu
8. bercintalah untuk mencapai cintaNya
9. jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan
10. jgn biarkan nafsumu dgn cinta yg tidak diterima disisi Allah swt, kelak Allah akan tarik kebahagiaan darimu

p/s: setiap nasihat ini mungkin tidak relevan kepada sesetengah org namun hakikatnya ia relevan utk semua org cuma bergantung kepada org itu utk sedar atau tidak betapa relevannya nasihat2 ini kepadanya

insyaAllah
kamu berbahagia
blogger-emoticon.blogspot.com

sumber..papan kenyataan masjid mmu
xtaula berapa byk org yg baca kan walaupun da berbulan2 ditampal kat situ
sekian
babai
study la mong.jgn layanla kcb.hehe
blogger-emoticon.blogspot.com

"menjaga diri, Hiasi peribadi"

blogger-emoticon.blogspot.com

13 comments:

ar3ya_suraya said...

'walaupun aku single
single and unbelievably available'

-ayat promote dikesan.... tet!!!!
:) hahahaha

~mIsS_p00h~ said...

suka entry ini!~ m0ga ada yg tkesan.. :)

slmt study! hihi..

nurul said...

bgs2.. wlaupun mcm promote diri tp sebenarnyer tak...

sbb mong nk capai cinta yg suci selamanya... :>

betul x?? haaa.... kn sy dh cakap... tetiba jer... :D

good posting... may Allah give u n da people read this to understand and apply...

ramai org hari ini tahu tapi x mahu..

beza antara tahu dan mahu...

tahu salah tp x mahu tinggalkan...

hmmm...

barak allah...

zara said...

okeyh mong.. nanti aku masuk minang ko.. hahahaha jgn ko tolak plak! :P

he11mi~ said...

aya~tett..glabah
miss pooh~sy suke sjgk sbb tu sy post:D.tq2.slmt bekerja!
nurul~barakAllah...cinta manusia hanya sementara,cinta Allah kekal abadi;)
zara~wow.yeke.xyala ckp kt sini.haha

hUdZ said...

like~

Anonymous said...

great share monk
keep it comin yooo

-m|ke,pulutkuning-
http://pulutkuning.wokeyh.com

he11mi~ said...

hudz~like too:8)
mat~hehe.bole la slow2.boring la weh update xde gmbar:D

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
yatiesamsul said...

ahhhaaaa. gud boy! ^.^

agree, tunggu sampai kawen ye baru leh pelok cium dsb nye :P

he11mi~ said...

yati~aku da tau ko suke sgt.kenape mau repair?kenapa mau repair?haha

Anonymous said...

hahahah...
single and unbelievably available

oh apakah ayat tu...
kelakar sangat!

he11mi~ said...

anonymous~kelakar kan.jom kapel.haha.lg klaka:8D