01 February 2010

KoBanna 2010~

blogger-emoticon.blogspot.com
salam wbt~
apa kaba semua?sihat?alhamdulillah.
minggu lepas aku dan kawan2 pegi KOBANNA.
KoBanna stands for "Konvensyen Pemikiran Hassan A-Banna dalam Melakar Agenda Bangsa" program ni dianjurkan oleh Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA).
aku dimurahkan rezeki sbb dapat pegi free j sbb ganti wan najmudin.
kalo nak diikutkan kene byr RM20 utk student and RM50 utk individual biasa.mahal x?standard kot~
so aku nak share sket apa yg aku dapat hr tu~
blogger-emoticon.blogspot.com
ni antara point2 yg aku catit yerp~

+ Hassan Al-Banna adalah seorg yg dianugerahkan oleh Allah dgn idea/ilham (idea/ilham ni x boleh nak blaja.ia adalah anugerah)
+ idea Al-Banna menjangkau zaman

+ Al-Banna menggali metodologi utk membangkitkan umat yg lumpuh melalui Ad-Din
+ melalui tarbiah diri, menyatukan hati2

+ dlm konteks nasionalisme (isu kebangsaan) - assabiyah tidak bercanggah dgn Islam

+ kini, Islam lemah kerana umatnya lemah. dulu islam kuat, sbb umatnya kuat

+ Ibnu Khaldun : " Dakwah agama tanpa assabiyah adalah tidak akan berjaya"

+ Hadis sahih : Nabi didokong oleh umat/kaumnya dgn assabiyah yg kuat

+ utk membina keutuhan kerajaan, assabiyah penting

+ mandat shj(kuasa/jawatan) tidak bermakna apa2 tanpa sokongan drpd kaum sendiri

+ sbg muslim, kita perlu yakin dgn kemuliaan islam itu sndiri

+ bangga dgn menganut agama islam


ni sebenarnye secebis apa yg dibentangkan oleh2 speaker2 yg dtg pd hr tu.kalo nak take note 1 1 mmg tipu la.xsempat kot.
tp kertas kerja yg diorg bentangkan ni, ade disediakan dlm bentuk hardcopy n semua yg dtg dapat. so sape yg nak tau lebih detail, bole la dtg uma.
kalo nak detail lg, bole la research2~
blogger-emoticon.blogspot.com
kat sana jmpe byk jgk kenalan. doc yg operate aku kt KMC pun ade jmpe.doc2 dr HTAA pun ade.jmpe peicom jgk.jmpe awe.bgusla sape2 yg dtg.x rugi~































tgk dpt bergambar dgn bro nazrey johani.untung kan



















amir,maun,abu n hadi mencuri tulang
















abu sempat usha lautan muslimah.hihi~



















aku, maun, abu n amir kt tingkat atas dewan sarjana~












kami semua bertolak kira2 jam 5.30pagi dr MMU menuju Uniten, bangi. so kul 4lebey da kene kejut~
blogger-emoticon.blogspot.com
then smyg subuh kt rnr Jejantas. konvensyen abes kire2 jam 6 ptg la. aku balik ngn abg aizam ke mlake
sbb die nak drive sorg j.xpela aku teman.hihi
blogger-emoticon.blogspot.com
tamat.jmpe lgi~

"menjaga diri, Hiasi peribadi"

blogger-emoticon.blogspot.com

6 comments:

hUdZ said...

mcm best je program tue..hehe

Misz_zana'85 said...

wah, npe tak duduk sblh nazrey? :D

he11mi~ said...

hudz~bes2.tp ade gak tym yg aku tido.haha
kak jana~die duk kusi depan la.kusi vip.emi da la tdo.kantoi ar kalo tdo duk depan.hihi

zara said...

handsomenya............................................................................................................encik nazrey. ngehehehehehhe tolon jgn prasan dahulu sebelum za abis menaip. keke :P

he11mi~ said...

ckp j la aku ensem.x rugi pon.hahaha

Mutiara Bernilai said...

laa..jd p ke,,
ak pun p,,tp xprasan lak ko..
rmai sgt org..huhu~